Paring, kruisingen

De Paring.

Meestal na een balts-ritueel van het mannetje  gaat het vrouwtje  gestrekt en plat op het water liggen en het mannetje overzwemt het vrouwtje  Hier gaat het mannetje met zijn achterlijf langs het vrouwtje en slaat zijn penis tegen de aarsopening van het vrouwtje en spuit zijn sperma in het vrouwtje. Dit duurt enkele seconden, waarna een lichaamsverstarring optreedt van beide dieren.
Na de paring gaan beide vogels zich heftig wassen.
Het komt nogal eens voor dat de paring mislukt  dit kan komen door:
a.Jonge onervaren dieren
b.Verstoring door andere mannen.
c.Te vette of te zware mannen
d. Conditie van het vrouwtje niet goed.
Ook komt het voor dat de paring lijkt te gelukken maar toch zijn alle eieren onbevrucht.
De oorzaak is meestal dat de man een halve penis heeft. Watervogels willen nog wel eens hartje winter paren met het gevolg dat de penis  na de paring te langzaam wordt ingetrokken door de kou, met de kans dat de punt van de penis bevriest en afsterft. Hierdoor is  het mannetje onvruchtbaar geworden.

Kruisingen

Kruisingen met soortgenoten of andere soorten komen helaas maar al te vaak voor, soms komen er ook nog wel eens mooie dieren uit, maar we moeten  kruisingen zoveel mogelijk proberen
te voorkomen. Al deze dieren zijn meestal waardeloos voor de verdere fok,
Verder moeten we de dieren dagelijks observeren  en als we dieren  steeds bij elkaar zien of die paren met elkaar en welke niet bij elkaar horen,  dan moeten we onmiddellijk ingrijpen en ze overplaatsen naar een ander hok of verkopen.
Het is bij jongen vaak moeilijk te zien of het kruisingen zijn, het enigste waar men het aan kan zien is, dat ze niet allemaal gelijk getekend zijn, bij raszuivere zijn alle jongen exact gelijk.