ganzen

De gans zelf laten broeden is natuurlijk het mooist, wat is er mooier en beter dan  een gans met kuikens die natuurlijk opgroeien, dit kan dat  maar sommige soorten zoals Toulouseganzen broeden slecht.

IMG_2079

U moet ze dan altijd per koppel houden , want meerdere mannen bij elkaar gaan vechten en meerdere vrouwen leggen meestal allemaal in het zelfde nest en van broeden komt niets.

Daarom is het misschien bij deze soort veiliger  om de eieren  uit te broeden in de broedmachine.

Dit vereist ook nogal wat kennis daar het geen eenvoudige zaak is ganzeneieren uit te broeden.

Mijn voorkeur gaat uit naar een motorbroedmachine omdat daar de temperatuur beter  constant te houden is.

De broedduur van ganzeneieren is ongeveer 30 tot 32 dagen.

De temperatuur is tijdens het broedproces de eerst 29 dagen  37,5  graden celsius   Bij het aanpikken 37,3 graden

Vanaf de 3e dag t/m de 29e dag gaan we de eieren minimaal 3x per dag keren.

Het vochtgehalte in de broedmachine  moet zo rond de 45 % R.V. zijn. De laatste 2 dagen mag dit iets hoger zijn.

Ganzen eieren moet men koelen.

d.w.z. eieren uit de broedmachine halen.

10e dag t/m 18e dag 1x 10 minuten per dag

19e dag t/m 29e dag 2x 10 minuten  per dag.

(broedmachine aanlaten) en als je de eieren weer in de broedmachine legt, eerst even een beetje besproeien met lauw water.

Op de 10e dag schouwen we de eieren of ze bevrucht zijn.

Tijdens het uitkomen de broedmachine dicht laten tot alle kuikens uit het ei zijn. Een uitgekomen kuiken kan best 1 dag zonder voer of water.

Dan de opfok van de jonge gansjes.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Als de kuikens mooi opgedroogd zijn  plaatsen we ze onder een warmtelamp en geven we ze een schoteltje  met water en  een schoteltje opfokmeel o.i.d.

Zodra ze eten en drinken plaatsen we ze buiten op het kort gemaaide gras. in een overdekte ren, waar ook een warmtelamp in hangt.  Ook hier zetten we een klein bakje opfokvoer in en een schaaltje water. Het is belangrijk dat de jonge gansjes direct gras kunnen eten.

Als de kuikens wat groter zijn moeten we oppassen met te eiwitrijk voer, de kans is dan dat ze te snel groeien en krijgen ze steekvleugels. ( dan draaien de slagpennen naar buiten)  Als de eerste veertjes door het dons komen is het meestal de tijd om ze te ringen. Pas op dat u niet te laat bent  want de voetzool is bij een gans behoorlijk dik.

Als ze zo groot zijn dat ze in de wei geplaatst kunnen worden, moet men  oppassen dat  ze niet in een diepe sloot of vijver verdrinken want ze hebben nog geen vet  in de veren.